Teksa bota po shijon përfitimet e teknologjisë 5G, sytë e shumë njerëzve po kthehen drejt gjeneratës së re 6G

Sistemi i komunikimit pa tela 6G, nuk do të zëvendësojë 5G;  përkundrazi, do të jetë një zgjerim i përmirësuar i tij.

5G është teknologjia e parë për të mundësuar Internet-of-Things (IoT), por ka disa grupe të tjera akademike dhe industriale në të gjithë botën që po shikojnë probleme të ngjashme me rrjetin 5G. Ndërsa 6G do të përmirësojë më tej shpejtësinë e lidhjes duke përdorur breza me frekuencë më të lartë (në rendin e THz ose 109 Hz) për të përfituar nga sasi të konsiderueshme të gjerësisë në dispozicion.

Teknologjia e një rrjeti pa tel dhe më të përparuar. Një ndryshim tjetër i rëndësishëm për t’u evidentuar midis 5G dhe 6G është se 5G kërkoi investime të lodhshme në infrastrukturë dhe azhornime, ndërsa 6G do të përfitojë nga infrastruktura tashmë ekzistuese 5G.

- Advertisement -

“Disa nga aplikacionet që do të shfaqen në kontekstin e 6G janë kompani super të mençura, realitet i shtuar, robotikë të lidhur dhe sisteme autonome, ndërveprim pa tel tru-kompjuter, komunikim haptik dhe më gjerë”.

Teknologjitë wireless kanë evoluar në mënyrë të vazhdueshme që nga vitet 1970.

Një rritje prej 80 herë, prandaj është shumë e qartë që do t’i duhet të ndjekin trafikun e të dhënave mobile që përshkallëzohen me shpejtësi dhe numrin e pajisjeve të lidhura, dhe të jenë të kujdesshëm ndaj zhvendosjes demografike me migrimin urban dhe tendencat e rritura të urbanizimit, teknologji pa tel fleksibile dhe të shkallëzueshme në përgatitje për dekadat që vijnë.

Konkurrenca ndërkombëtare

Parashikohet që 6G të dalë në treg deri në vitin 2030. Ekzistojnë tashmë një numër i projekteve kërkimore të teknologjisë 6G që shikojnë se çfarë mund të jetë e mundur dhe gjithashtu çfarë mund të nevojitet.

Korea e Jugut, Instituti i Kërkimeve Elektronike dhe Telekomunikuese: Siç mund të pritet, Koreja e Jugut është shumë përpara dhe ky institut po kryen kërkime mbi teknologjinë e bandës Terahertz për 6G.  Ata shpresojnë të bëjnë 6G 100 herë më të shpejtë se 4G LTE dhe 5 herë më shpejtë se rrjetet 5G.

Ministria e Industrisë dhe Teknologjisë së Informacionit, MIIT, Kinë:

Me Kinën që investon shuma të mëdha në teknologji, ata janë të etur të fitojnë një epërsi në 6G.  Prandaj MIIT po investon dhe monitoron drejtpërdrejtë procesin e kërkimit dhe zhvillimit.

Universiteti i Oulu, Finlandë:

Ky universitet ka filluar një iniciativë kërkimore 6G e njohur si 6Genesis.  Projekti pritet të zgjasë për të paktën tetë vjet dhe do të zhvillojë ide që do të jenë të përshtatshme për teknologjinë 6G pothuajse deri në vitin 2040.

Iniciativat e SHBA:

SHBA po planifikon të hapë spektrin e frekuencës 6G në frekuenca midis 95 GHz dhe 3 THz për kërkime dhe zhvillime të hershme. Por kjo do të kërkojë aprovimin nga Komisioni Federal i Komunikimit FCC për frekuencat mbi 95 gigahertz GHz deri në 3 THz.

Teknologjitë për 6G

Teknologjia e komunikimit celular 6G do të bazohet në atë që tashmë është krijuar për 5G.  Disa nga teknologjitë e reja ekzistuese do të zhvillohen më tej për 6G.

Teknologjitë e valëve milimetër: Përdorimi i frekuencave shumë më të larta në spektrin e frekuencave hap më shumë spektër dhe gjithashtu siguron mundësinë që të keni një bandë shumë të gjerë të kanalit.  Me shpejtësi të madhe të të dhënave dhe gjerësi bande të kërkuara për 6G, teknologjitë e valës milimetrike do të zhvillohen më tej, mundësisht të shtrihen në rajonin TeraHertz të spektrit.

MIMO masive:

Megjithëse MIMO po përdoret në shumë aplikacione nga LTE në Wi-Fi, etj, numri i antenave është mjaft i kufizuar.

Përdorimi i frekuencave të mikrovalëve hap mundësinë e përdorimit të shumë antenave në një pajisje të vetme, bëhet një mundësi reale për shkak të madhësive dhe hapësirave të antenës për sa i përket gjatësisë së valës.

Rrjete të dendura – Ulja e madhësisë së qelizave siguron një përdorim shumë më të përgjithshëm efektiv të spektrit të disponueshëm.  Kërkohen teknika për të siguruar që qelizat e vogla në rrjetin makro dhe të vendosura si femocione, mund të funksionojnë në mënyrë të kënaqshme.

Shumë teknologji të reja do të futen gjithashtu.

Disa kandidatë për të cilët po flitet mund të përfshijnë sa vijon.

E ardhmja PHY / MAC: Shtresa e re fizike dhe MAC paraqet shumë mundësi të reja interesante në një numër fushash:

Format e valëve: Një fushë kryesore me interes është ajo e formave të reja valore që mund të përdoren për komunikimet pa tela.  OFDM është përdorur me shumë sukses në komunikimet mobile 4G dhe 5G si dhe një numër sistemesh të tjera të komunikimit pa tel me shkallë të lartë të të dhënave, por ka disa kufizime në disa rrethana.  Format e tjera të valëve mund të përfshijnë: GFDM, Multipleksimi i Përgjithshëm i Ndarjes së Frekuencës, si dhe FBMC, Filter Bank Multi-Carrier, UFMC, Universal Filtered MultiCarrier.

Secili ka avantazhet dhe kufizimet e veta dhe është e mundur që skemat adaptive mund të përdoren, duke përdorur forma të ndryshme valësh në mënyrë adaptive për sistemet e komunikimit celular 6G.

Kjo siguron më shumë fleksibilitet për komunikimet mobile 6G. Skemat e Aksesit të Shumëfishtë: Përsëri një sërë skemash të reja të hyrjes po hetohen për 6G techno.

Modulimi: Përderisa PSK dhe QAM kanë siguruar performancë të shkëlqyeshme për sa i përket efikasitetit spektral, elastikës dhe kapacitetit, pengesa kryesore është ajo e një raporti të lartë të fuqisë në mes të energjisë.  Skemat e modulimit si APSK mund të ofrojnë përparësi në disa rrethana.  APSK ka një kulm shumë më të ulët në raportin e energjisë mesatare, PAPR, ai jep veten më mirë për sistemet e komunikimit celular më mirë pasi përforcuesi përfundimtar mund të funksionojë në mënyrë më efikase sa më i ulët PAPR.

Metodat duplex: Ekzistojnë disa forma kandidate të dupleksit që mund të merren parasysh për sistemin e ri të komunikimit pa tela 6G.  Aktualisht sistemet përdorin ose dupleksin e ndarjes së frekuencës, FDD ose dupleksin e ndarjes së kohës, TDD.  Mundësi të reja po hapen për 6G duke përfshirë dupleksin fleksibël, ku koha ose frekuencat e alokuara janë të ndryshueshme në përputhje me ngarkesën ose në drejtim ose një skemë të re të quajtur duplex pa ndarje ose dupleks i plotë me një kanal. Kjo skemë për 6G do të mundësonte transmetimin dhe marrjen e njëkohshme në të njëjtin kanal. /FlashNews

*Material i përgatitur nga FlashNews.al

Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

- Advertisement -

Të fundit

Të fundit